top of page
Fylm-genomineerd-voor-de-Emergo.jpg

Fylm: Beweegfilms op maat

Bewegen is gezond, dat geld voor iedereen. Bewegen helpt niet alleen bij de fysieke gezondheid, maar ook verbeterd het je mentale gezondheid. Toch blijkt dat dik 90% van de bewoners in verpleeghuizen te weinig beweegt. Dit kan ervoor zorgen dat de bewoners sneller last hebben van pijnklachten of decubitus. Hierdoor is er ook meer zorg nodig voor deze bewoners, dit kan weer zorgen voor een hogere werkdruk bij zorgverleners. Daarom is het onderzoek Fylm in het leven geroepen.

 

Fylm zijn beweegfilms op maat. Zorgverleners kunnen met één druk op de knop een video afspelen en de bewoners kunnen dan bewegen. De beweegfilms zijn gemaakt door Fysiosoft. Door deze 20 minuut durende video’s af te spelen krijgen de bewoners extra gelegenheid om te kunnen bewegen.

 

De films zijn uiteindelijk getest in verschillende locaties van Zorggroep Ter Weel. Vijf dagen per week werd 2 keer per dag een beweegfilm afgespeeld in de huiskamers. Tijdens het project zijn steeds meer toevoegingen gemaakt aan de beweegfilms. Van 80 oefeningen aan het begin van het onderzoek naar bijna 300 aan het einde. Ook zijn er meerkeuzevragen toegevoegd, beelden uit de omgeving en de mogelijkheid om oefeningen aan te geven die beter bij de bewoners passen. Zo worden de films zo leuk en interactief mogelijk gemaakt.

 

Uit het onderzoek blijkt dat Fylm in 80% van de gevallen de bewoners stimuleert om meer te bewegen. 91% gaf ook aan dat ze meedoen als het een routine is, daarom is het belangrijk om bewegen een onderdeel te maken van de dag bij de bewoners. Wat te zien is is dat de beweegfilms onrust vermindert bij de bewoners, en ook werkdruk bij de zorgverleners vermindert. Dankzij deze resultaten is het mogelijk om Fylm nog verder op te schalen binnen Zeeland, maar ook daarbuiten.

Bekijk fylm zelf!

Meer weten?

Ga dan naar de website!

bottom of page