top of page
pexels-photo-3768131-770x515.jpeg

Grip op eenzaamheid

Veel ouderen hebben helaas te maken met eenzaamheid. Dit kan ook gelden voor ouderen in een verpleeghuis. Hoewel ze niet alleen hoeven te zijn missen ze vaak intieme relaties. Voor zorgmedewerkers kan het soms moeilijk zijn om eenzaamheid te herkennen of te bespreken. Daarom is er een e-learning cursus ontwikkeld om mantelzorgers en zorgmedewerkers te helpen om eenzaamheid te herkennen en bespreekbaar te maken.

 

Dit project is gebaseerd op de e-learning van ‘Spil in de wijk’. Spil in de wijk heeft een cursus ontwikkeld die zich focust op eenzaamheid bij thuiswonende ouderen. In dit project passen we de cursus aan zodat deze past bij ouderen in een verpleeghuis. Hiervoor worden de ervaringen en omgeving van de ouderen gebruikt zodat het een herkenbare situatie schetst.

 

De e-learning is gratis te bekijken voor mantelzorgers en zorgmedewerkers. De cursus is niet alleen voor hen maar ook voor studenten. Sinds schooljaar 2022-2023 krijgen verpleegkunde studenten van de HZ University of Applied Sciences en Hogeschool Rotterdam de cursus op school. De cursus is daar een verplicht deel in het onderwijs zodat studenten in de toekomst eenzaamheid leren te herkennen en bespreken. Op lange termijn zullen dus steeds meer zorgmedewerkers en mantelzorgers leren eenzaamheid te herkennen.

Daniëlle Poleij over haar ervaring met de cursus

Foto 9 mei 2023.jpg

“Ik werk inmiddels al 7 jaar op de Kraayert in Lewedorp. Hiervoor werkte ik ook al in een verzorgingshuis. Eenzaamheid zie je dagelijks voorbij komen, je bent er veel mee bezig. Veel bewoners hier hebben geen kinderen en krijgen dan soms wekelijks bezoek van familie of vrienden.

 

In 2021 kwam de medewerkster welzijn naar mij toe over een cursus. Ze hielp hem ontwikkelen en wilde graag mijn mening horen. De cursus was heel goed, je staat er beter bij stil hoe een eenzaam iemand zich voelt. Zo leerde ik dat je ook eenzaam kan zijn op andere manieren dan alleen weinig bezoek krijgen. Zo kunnen bewoners ook eenzaamzijn in hun dementieproces terwijl ze zijn omringd door bewoners en medewerkers. Ze kunnen dan minder goed met iedereen communiceren en dan krijgen ze het gevoel dat ze niet worden begrepen.

 

De training helpt daar super goed mee. Hij kan iedereen die in de ouderenzorg werkt dingen leren, maar ook aan mensen buiten de zorg. Als begeleider wil je iedereen persoonlijke aandacht geven, maar soms is daar te weinig tijd voor. Daarom zijn vrijwilligers die 1 op 1 aandacht geven of activiteiten ondernemen met bewoners zo belangrijk, ook voor de vrijwilligers is het goed om eenzaamheid te kunnen herkennen. Maar denk ook aan familie en vrienden die op bezoek komen. Het is niet makkelijk om in een verpleeghuis te wonen, daarom is het belangrijk om de bewoners te kunnen begrijpen.”

Probeer de training zelf!

Wil jij weten hoe je eenzaamheid kan herkennen of bespreekbaar maken? Of ben je benieuwd hoe de training eruit ziet? Probeer dan de gratis online training zelf!

bottom of page